Records

Untitled document

Wat ligt er achter de horizon? Voortgedreven door de eindigheid zijns bestaans, die hem sedert zijn eerste ademteug heeft achtervolgd en ten langen leste in zal halen, wordt de mens gevoed door een ontembare, innerlijke ontdekkingsdrang, die hem beweegt om reeds in zijn vroegste jaren onversaagd en onvermoeid het onbekende te trotseren. Elk nieuw voorwerp wordt betast, elke kamer wordt bezocht. De witte vlekken op zijn wereldkaart moeten immers ingetekend. Niets lijkt hem te kunnen stoppen, totdat hij stuit op een vergrendelde deur of een rariteit dat zich niet betasten laat. Het onbekende wordt plotseling begrensd en zijn ontdekkingstocht ruw verstoord. Doch de mens houdt niet van gesloten deuren. Het prikkelt juist zijn nieuwsgierigheid. Een heimelijke blik door het sleutelgat doet het vuur van verlangen nog intenser branden. De wil om het slot te breken, inspireert hem tot een nieuwe expeditie, één die hem over niet eerder betreden paden en door onontgonnen gebied zal voeren. Ofschoon hij zal verdwalen, zal stranden en zichzelf meer dan eens zal tegenkomen, zal hij niet eerder rusten dan de dag, waarop de deur zich opent.

In de sport hebben records immer tot de verbeelding gesproken. Het zijn mijlpalen die de huidige grens aangeven van het menselijke kunnen. Zij hebben daarom een magische uitwerking op sporters en hun volgers; de eersten willen de records breken, de laatsten zijn vol ontzag voor de niet voor mogelijk gehouden prestaties. Hoewel iedere recordverbetering een bijzondere verrichting is, worden sommige grensoverschrijdingen met wat meer glans omgeven. Toen Johnny Weissmuller op 9 julli 1922 de 100 m vrije slag binnen de minuut zwom, was dat een prestatie die hem legendarisch maakte. Ook de 0:59.9 van Dawn Fraser - gezwommen op 29 oktober 1962 - werd met verbijstering ontvangen. Het werd lange tijd onmogelijk geacht, dat een vrouw de barrière van één minuut zou kunnen slechten. Thans staat het wereldrecord 100 m vrije slag voor vrouwen op 0:52.99.

Geen enkel record is eeuwig, ook al lijkt het daar soms wel op. Toen Willy den Ouden op 27 februari 1936 de 100 m vrije slag aflegde in 1:04.6, was deze tijd voor bijna twintig jaar onbreekbaar. Ook de records van Janet Evans op de 400 m, 800 m en 1500 m vrije slag bleven voor meer dan achttien jaar onaangeroerd. De recente verbeteringen van Laure Manaudou (400 m vrije slag), Kate Ziegler (1500 m vrije slag) en Rebecca Adlington (800 m vrij slag) tonen evenwel aan, dat de tijd uiteindelijk elke limiet achterhaalt. Records zijn er immers om verbroken te worden. Het gelukt echter alleen sporters van een uitzonderlijk kaliber om deze grenzen te verleggen. Het zijn avonturiers, begiftigd met een ijzersterke wil, die niet bang zijn voor het onbekende, pijn en tegenslag kunnen overwinnen, en bereid zijn te gaan tot daar, waar de menselijke krachten reiken. Dat is de magie van het record. Nick Driebergen zei niet voor niets na zijn verbetering van het Nederlandse record op de 200 m rugslag in 2007: 'ik ben (...) de eerste Nederlandse man die op dit nummer onder de twee minuten zwemt. Toch leuk om later aan mijn kinderen te kunnen vertellen.' (KM)

Johnny Weissmuller Scorebord Dawn Fraser
Johnny Weissmuller
Records op de klokken Dawn Fraser

Vorige pagina: Peking 2008
Volgende pagina: Nederlandse records